Motorrijles - Verkeersschool Frank Schuurman ApeldoornMotorrijles 

Leren motorrijden kan al vanaf 17 jaar. Wanneer je geen autorijbewijs hebt, begin je met de theorieopleiding. Zodra jij je theorie-examen gehaald hebt, begin je aan je motorrijlessen. Wanneer jij je autorijbewijs al hebt kun je direct met je motorrijlessen beginnen. Wel moet je altijd je theorie-examen doen. Het motorrijbewijs is er in meerdere categorieën: A1 rechtstreeks, A2 getrapt of rechtstreeks en A rechtstreeks.

Alles overzichtelijk in een schema

Welke lessen je kunt nemen en welke examens je mag afleggen, is afhankelijk van diverse factoren. Alles is heel overzichtelijk weergegeven in dit schema van het CBR:

Toelatingseisen praktijkexamens categorie A (motor) via CBRVerdere toelichting lees je hieronder.

De motorrijlessen en examens

Als je voor onze rijschool kiest, ben je verzekerd van een kwalitatief goede motorrijopleiding. Ons hoge slagingspercentage is daar het bewijs van. Je krijgt je motorrijles van een van onze gemotiveerde, bekwame instructeurs. Onze instructeurs zijn KNMV-gediplomeerd (KGI) en voldoen hiermee aan de voorwaarden die de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) aan de rijinstructeurs en de wijze van opleiden stelt. Om aan je motorrijlessen te beginnen moet je in bezit zijn van een theoriecertificaat of autorijbewijs. Deze dien je tijdens je lessen altijd bij je te hebben. Je eerste motorrijles is een privéles, daarna vinden de lessen plaats met maximaal twee leerlingen per les. De examens voor het motorrijbewijs bestaan uit Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemene Verkeersdeelname (AVD).

Alle details over de praktijkexamens vind je op de pagina praktijkexamen.

Motorrijles - Rijbewijs A - Verkeersschool Frank Schuurman Apeldoorn

Kledingvoorschriften

Bij het rijexamen voor je motorrijbewijs dien je te voldoen aan de kledingvoorwaarden die het CBR stelt: een motorjas, stevige broek, helm en hoge schoenen. Tijdens de motorrijlessen volgen wij de kledingvoorwaarden volgens KNMV-norm. Onze rijschool verzorgt de beschermende uitrusting voor zijn leerlingen. Deze uitrusting bestaat uit een motorjas, motorbroek, handschoenen en een helm met vizier. Je dient hierbij zelf zorg te dragen voor hoge/stevige schoenen of laarzen die de enkels bedekken.

 

Motorrijbewijs A1 (rechtstreeks)

Wanneer jij je theorie-examen of rijbewijs B gehaald hebt, kun je vanaf je 17e jaar je motorrijlessen voor rijbewijs A1 nemen. Je mag rijexamen doen vanaf je 18e, hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat A.  Voor het A1 rijbewijs doe je altijd beide praktijkexamens: AVB en AVD. Met rijbewijs A1 mag je een lichte motor rijden. Onder lichte motoren wordt verstaan motoren tot 125 cc en maximaal 11 kW. Je krijgt bij ons les op een KTM 125 Duke.

 

Motorrijbewijs A2

Vanaf 20 jaar kun je motorrijlessen nemen voor rijbewijs A2. Om motorrijlessen te nemen en praktijkexamen te doen voor rijbewijs A2 voldoe je aan een van de volgende voorwaarden:

 • Je bent in het bezit van theorie of een autorijbewijs; je legt dan zowel een AVB als AVD rijexamen af. Je hebt dan het motorrijbewijs A2 rechtstreeks.
 • Je bent minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs A1; je legt alleen een AVD rijexamen af. Je hebt dan het motorrijbewijs A2 getrapt.

Rijbewijs A2 is geldig voor middelzware motoren. Hieronder worden motoren tot 35 kW verstaan. Wij geven motorrijles voor dit rijbewijs op Yamaha MT-03 motoren.

 

Motorrijbewijs A

Met rijbewijs A mag je op alle motoren rijden, inclusief zware motoren. Er geldt geen beperking op vermogen. Je krijgt bij ons les op een Yamaha MT-07.

Motorrijles voor rijbewijs A is mogelijk vanaf 21, 22 of 24 jaar. De voorwaarden die gelden verschillen per leeftijd:

Vanaf 21 jaar (A rechtstreeks): 

 • Mag je rechtstreeks examen doen voor het motorrijbewijs A
 • Doe je theorie-examen
 • Doe je praktijkexamens AVB en AVD
 • Ben je in het bezit van het morrijbewijs A rechtstreeks met code 80*

* Code 80: Je mag op een A1 en op een A2 motor rijden en op een driewielig  motorvoertuig met onbeperkt vermogen. De code vervalt twee jaar na het behalen van het motorrijbewijs of als je 24 wordt.
LET OP: je moet wel naar het gemeentehuis te gaan om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Anders vervalt de code niet.

Vanaf 22 jaar (A getrapt):

 • Heb je minimaal 2 jaar rijbewijs A2
 • Hoef je geen theorie-examen meer te doen
 • Doe je alleen het AVD praktijkexamen
 • Ben je in het bezit van motorrijbewijs A getrapt

Vanaf 24 jaar (A rechtstreeks):

 • Mag je rechtstreeks examen voor rijbewijs A doen
 • Doe je theorie-examen
 • Doe je praktijkexamens AVB en AVD
 • Ben je in het bezit van motorrijbewijs A rechtstreeks

 

Motorrijles - motorrijbewijs halen - Verkeersschool Frank Schuurman - motorrijschool in ApeldoornJouw Motorrijles? Bij Verkeersschool Frank Schuurman natuurlijk

Wil je een gedegen motorrijopleiding bij een verkeersschool met een hoog slagingspercentage? De zekerheid van een vaste instructeur die op een motor de rijlessen begeleidt? Verkeersschool Frank Schuurman werkt al jarenlang op deze wijze en haalt die hoge slagingspercentages. Meer weten of je aanmelden?