IMG_7618Rijles auto met aanhangwagen (E Achter B)

Met rijbewijs B mag je een auto met aanhanger besturen waarvan de totale maximum massa (T.M.M.) van de auto maximaal 3500 kg is en de T.M.M. van de aanhanger maximaal 750 kg. Wanneer de aanhanger meer dan 750 kilo weegt, mag je in enkele gevallen toch met rijbewijs B rijden. Namelijk wanneer de T.M.M. van het trekkend voertuig + de T.M.M. van de aanhangwagen (ook al weegt deze meer dan 750 kilo) in totaal onder 3500 kg blijft. Wij raden wel aan om lessen te nemen, zodat je ervaring opdoet in het rijden met aanhangwagen en caravan.

Voor het besturen van een auto met aanhanger, waarvan de aanhanger, oplegger of middenasaanhangwagen meer dan 750 kg weegt, kun je in de meeste gevallen niet af met rijbewijs B. Is de T.M.M. van het trekkend voertuig + de T.M.M. van de aanhangwagen hoger dan 3500 kg, en de T.T.M. van de aanhangwagen hoger dan 750 kg, dan moet je rijbewijs BE (E achter B) halen.

Voorbeelden:

  • T.M.M. trekkend voertuig 3000 kg + T.M.M. aanhangwagen 700 kg        → Rijbewijs B
  • T.M.M. trekkend voertuig 2000 kg + T.M.M. aanhangwagen 1400 kg      → Rijbewijs B
  • T.M.M. trekkend voertuig 2.000 kg + T.M.M. aanhangwagen 1600 kg     → Rijbewijs BE

NB: Let altijd goed op hoeveel kg het trekkend voertuig mag trekken.

Alles over de huidige regelgeving vind je op de site van de Rijksoverheid. Mocht je toch nog vragen hebben, beantwoorden wij deze graag.

Rijbewijs BE In 1 Dag

De rijopleiding voor rijbewijs BE is een dagopleiding. Dit betekent dat je in 1 dag je rijlessen krijgt en dezelfde dag je rijexamen doet. Lees hier alles over de rijopleiding voor rijbewijs BE.

 

Waarom Een Rijbewijs Voor Rijden Met Aanhangwagen?

Rijden met een voertuigcombinatie van auto met aanhangwagen vergt een aantal extra vaardigheden. Denk hierbij aan:

  • Het inlopen en uitzwenken van de achterzijde van de aanhangwagen
  • Het grotere kantelgevaar en het beperkte gezichtsveld
  • De grotere massa en langere remweg
  • De grotere omvang van het voertuig
  • Het geringere acceleratievermogen

Deze factoren vereisen andere vaardigheden van jou als bestuurder dan wanneer je enkel een auto bestuurt. Het rijgedrag van de voertuigcombinatie is anders, wat ook leidt tot ander stuurgedrag.

 

IMG_7619

Wil Jij Je Rijbewijs E Achter B Halen?

Wil jij E achter B halen in 1 dag? Onze dagopleiding is erop gericht jou gedegen op te leiden en het examen direct goed te doorlopen. Dat wil jij toch ook? Meld je dan nu aan voor onze rijopleiding voor rijbewijs BE. Voor aanmelden of nadere informatie: neem contact met ons op.