Brommer – Rijexamen

Als brommerrijder ben je kwetsbaarder in het verkeer dan als automobilist. Je bent net iets langzamer dan het andere verkeer op de weg, terwijl je ook rekening te houden hebt met fietsers en wandelaars in andere situaties. Het is daarom van groot belang dat zowel je verkeersinzicht als je voertuigbeheersing goed zijn. Dit wordt tijdens je rijexamen beoordeeld. Met een goede rijopleiding hoef jij je weinig zorgen te maken.

De aanvraag van je praktijkexamen bromfiets

De praktijk van het bromfiets rijden leer je al in enkele lessen. Je kunt dus al snel je brommerrijbewijs halen. Uiteraard heb je daar wel eerst je theoriecertificaat voor nodig. En dat haal je al vanaf je 15,5e jaar. In goed overleg met jou plannen we jouw praktijkexamen en vragen wij die voor je aan bij het CBR.

Brommerrijles en praktijkexamen doe je op een van deze scooters

Het rijexamen

Wanneer je het examen gaat afleggen, dien je het eerder behaalde theoriecertificaat en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Zorg ervoor dat je op tijd bent, ook voor je eigen rust. In ongeveer 45 minuten leg je het examen af. Pas je al het geleerde toe tijdens het praktijkexamen, dan loop je aan het eind met de aanvraag voor je brommerrijbewijs bij het CBR de deur uit.

Examenonderdelen bromfiets

Tijdens het rijexamen word er beoordeeld of je veilig en zelfstandig rijdt op een bromfiets. Je wordt hierbij getoetst op onder andere:

• Inhalen
• Kijkgedrag
• Goed voorrang verlenen
• Beheersing van de bromfiets
• Rijden op rotondes en kruispunten

Je hoeft hierbij niet per se volledig foutloos te rijden. De examinatoren zijn zodanig ervaren dat ze weten wanneer je geschikt genoeg bent om zelfstandig op een bromfiets te rijden. Aan ons om jou hierop goed voor te bereiden, zodat je ook daadwerkelijk de bromfiets beheerst, verkeersinzicht hebt en je weet welk rijgedrag van je verwacht wordt. Niet alleen tijdens het examen, maar ook in het verkeer, voor jouw veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers.

Alles over het verloop van het examen vind je op de website van het CBR.

Kies voor een vertrouwde opleider

Zou het niet zonde zijn als je investeert in je brommeropleiding en je dan weer herexamen moet doen? Hoewel wij geen 100% garantie op slagen kunnen geven, heb je bij ons wel de zekerheden die gelden voor alle BOVAG-rijscholen. Dit biedt jou in ieder geval de zekerheid van een rijopleiding die gericht is op kwaliteit. En het feit dat onze verkeersschool al meer dan 25 jaar bestaat bevestigt dat kwaliteit loont. Meer weten of je brommerrijlessen aanvragen? Neem contact op met ons.