Rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd, maar zet hiervan geen foto op het internet!

Rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd, maar zet hiervan geen foto op het internet!


politieDe politie ziet de laatste tijd steeds vaker dat mensen hun rijbewijs of identiteitskaart op internet zetten. Zo tonen ze vaak een foto van het pas gehaalde rijbewijs op facebook en/of twitter, om dit aan hun vrienden te laten zien. Zet dus nooit een trotse foto van het behaalde rijbewijs op het internet. Ook rijinstructeurs kunnen hun cursisten hierover informeren. 

Politie waarschuwt om foto rijbewijs niet online te zetten. 
De politie waarschuwt mensen om geen foto’s van hun rijbewijs of identiteitskaart op internet te plaatsen, aangezien dit identiteitsfraude in de hand werkt. De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat geslaagde cursisten trots hun nieuwe rijbewijs of identiteitskaart op Facebook of Twitter even willen laten zien.

Identiteitsfraude.
Criminelen kunnen met dit soort foto’s makkelijk aan de haal gaan, waardoor  je in problemen kan komen, aldus een woordvoerder van de politie.. Zij kunnen dan  gebruik maken van jouw persoonsgegevens om hier identiteitsfraude mee te plegen. Nagenoeg alle identiteitsgegevens, zoals: geboortedatum, woonplaats en burgerservice nummer staan immers op een rijbewijs of identiteitskaart. Criminelen kunnen hier handig misbruik van maken door producten en diensten te verkrijgen/bestellen op jouw naam.

Bezint eer ge begint.  
“Meestal is het zo dat je er pas veel later achter komt, dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude, omdat de rekeningen pas later binnenkomen, en het kwaad dan al is geschied”, aldus een woordvoerder van de politie.

Wie toch slachtoffer van identiteitsfraude wordt krijgt het advies om aangifte te doen.   

Reflector: Roel Leemberg/61047-267.1028-MO.14-bron: politie